Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обсяги води, за які не справляється рентна плата за спеціальне використання води первинними водокористувачами

опубліковано 20 липня 2023 о 12:07

Відповідно до п. 255.3 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води (далі - рентна плата) є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.

Об’єктом оподаткування рентною платою є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.( п. 255.3 ст. 255 Кодексу).

    Перелік видів обсягів води, за які платникам рентної плати надано право не справляти податкові зобов’язання з рентної плати, визначено п.255.4 ст.255 Кодексу.

    Зокрема, п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 Кодексу звільнено від оподаткування частину об’єкта оподаткування рентною платою - обсяги води, що використані для забезпечення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення.

    Податкові зобов’язання з рентної плати декларуються за кожну частину об’єкта оподаткування рентною платою (фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі) у окремих додатках 5 до Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України 17.08.2015 №719,зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.09.2017 за №1051/27496, залежно від напрямків її використання (постачання), а саме за:

    обсяг води, який постачається платниками рентної плати населенню для задоволення його питних і санітарно-гігієнічних потреб із застосуванням коефіцієнта “0”;

    обсяг води, який постачається платниками рентної плати юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, в тому числі теплопостачальним організаціям, виробникам послуг з водопостачання та водовідведення , ОСББ, ЖБК, тощо, незалежно від напрямків її використання (постачання) останніми із застосуванням коефіцієнта “1”;

    обсяг води, який використовується платниками рентної плати на власні технологічні потреби, включаючи втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово-комунальних послуг із застосуванням коефіцієнта “0,3”.