Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон України № 3219 - зміни для платників ПДВ

опубліковано 15 вересня 2023 о 09:01

Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що  Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України стосовно особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі - Закон) запровадив певні особливості оподаткування ПДВ.

Так, нормами Закону передбачено автоматичне відновлення права та обов’язку платника ПДВ при переході зі спрощеної системи з особливостями  оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема для тих суб’єктів господарювання, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена, визначаються правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення  реєстрації платником ПДВ.

Також, платникам податків, яким автоматично з 01.08.2023 була відновлена реєстрація платником податку на додану вартість, встановлено обов’язок щодо нарахування не пізніше 31 жовтня 2023 року податкових зобов’язань з ПДВ за товарами, які були придбані/ввезені до призупинення реєстрації платника ПДВ та ввезені на митну територію України під час призупинення реєстрації платника ПДВ та використані (реалізовані) до її поновлення.

Окрім того,за платниками ПДВ, які сформували податковий кредит за звітні (податкові) періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинних документів, зберігається право на податковий кредит за ці звітні періоди за умови реєстрації  постачальником податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних протягом 60 календарних днів з дня відновлення реєстрації постачальника платником ПДВ.