Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який перший звітний (податковий) період для подання податкової декларації рентної плати (в частині рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів) у разі отримання спецдозволу та/або укладання договору довгострокового тимчасового користування лісами?

опубліковано 25 вересня 2023 о 10:26

Який перший звітний (податковий) період для подання податкової декларації рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів) у разі отримання СГ спеціального дозволу та/або укладання договору довгострокового тимчасового користування лісами?

 

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до п. 256.1 ст. 256 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі – юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи – підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Пунктом 257.1 ст. 257 Кодексу визначено, що базовий податковий (звітний) період для рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів дорівнює календарному кварталу.

Абзацом першим п. 49.2 ст. 49 Кодексу передбачено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Таким чином, суб’єкт господарювання, у разі отримання спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) та/або укладання договору довгострокового тимчасового користування лісами є платником рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та має декларувати податкові зобов’язання з рентної плати починаючи з звітного (податкового) періоду (кварталу), в якому у такого платника виникає право на провадження діяльності з використання лісових ресурсів відповідно до спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або договору довгострокового тимчасового користування лісами.

 

Головне управління ДПС у Вінницькій області