Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про алгоритм зняття банку з обліку в контролюючих органах

опубліковано 23 листопада 2023 о 08:33

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Порядок обліку платників податків і зборів, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588. Відтак,  банки зобов'язані повідомити контролюючий орган щодо прийняття рішення про їх ліквідацію або реорганізацію з урахуванням порядку ліквідації (реорганізації) банків, встановленого Законом №2121 та Законом України від 23 лютого 2012 року №4452-VI. Зокрема,  у разі ліквідації банку голова ліквідаційної комісії або уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію банку протягом десяти днів від дня прийняття НБУ рішення про відкликання банківської ліцензії зобов’язаний подати до кожного з контролюючих органів, у яких перебувають на обліку банк, його відокремлені підрозділи, такі документи: 

- заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП; 

- інформацію про місце та строк приймання вимог кредиторів; 

- копію рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку; 

- копію рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію банку у разі відкликання Національним банком України банківської ліцензії за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб або копію рішення загальних зборів банку про обрання ліквідаційної комісії у разі ліквідації банку за рішенням власників банку. 

При цьому, Заява за формою №8-ОПП та копії документів можуть бути подані до контролюючого органу в електронній формі. Звертаємо увагу, що відомості щодо підстави та дати зняття з обліку платника податків вводяться до Єдиного банку даних юридичних осіб, а облікові справи (реєстраційна та звітна частини) таких платників здаються до архіву контролюючого органу після закінчення звітного року.