Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО/ПРРО при продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення

опубліковано 02 лютого 2024 о 15:52

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що суб’єкти господарювання при продажу лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій/програмні реєстратори розрахункових операцій, мати всі відповідні дозвільні документи та видавати фіскальні чеки покупцям. Прикро, що деякі суб'єкти господарювання нехтують своїми обов'язками та не дотримуються законодавчих вимог. 

Так, при фактичній перевірці одного аптечного закладу в місті Вінниці, працівниками податкового аудиту ГУ ДПС у області було встановлено факт продажу ліків без відповідних дозвільних документів та без використання реєстратора розрахункових операцій. Спільно з працівниками поліції було вилучено лікарських засобів на суму декілька десятків тисяч гривень. 

Звертаємо увагу, що нормами Закону України від 30 червня 2023 № 3219-ІХ поновлено відповідальність за незастосування або неналежне застосування РРО/ПРРО. Так, за даними ДПС України, лише протягом 4 кварталу 2023 року територіальними підрозділами фактичних перевірок було проведено понад 150 фактичних перевірок господарських одиниць, де здійснюють продаж лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, за результатами яких до суб’єктів господарювання застосовано штрафних санкцій на загальну суму понад 8,5 млн гривень. Тож радимо не ризикувати власним бізнесом та не допускати порушення податкового законодавства.

Громадянам слід пам'ятати, що для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність суб'єктів господарювання (в тому числі при продажу лікарських засобів та/або виробів медичного призначення без застосування РРО/ПРРО, без належного оформлення трудових відносин тощо) можна повідомляти ДПС про такі випадки у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram». Лише в єдності наша сила! Разом до Перемоги!