Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Корисне громадським об’єднанням

опубліковано 20 лютого 2024 о 10:42

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що пунктом першим та другим статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265 визначено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють продаж товарів (послуг), зобов’язані проводити такі операції із застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій  та наданням споживачу розрахункового документу встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції. Щодо діяльності громадських об’єднань зі статусом юридичної особи, то одним із видів забезпечення їх діяльності є членські внески їх учасників. За своєю суттю внесення членських внесків учасниками не підпадає під вимоги Закону № 265, оскільки вони не є платою за товари (послуги) тож процедура їх внесення не потребує обов’язкового застосування РРО/ПРРО. Разом з тим, відповідно до  вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 № 148, готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі. 

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. 

Отже, приймання членських внесків є операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а тому повинні оприбутковуватись відповідно до вимог Положення № 148.