Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про отримання громадянами інформації щодо суми/джерела виплачених доходів

опубліковано 22 лютого 2024 о 08:31

ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу платників, що відомості про доходи фізичних осіб надаються відповідно до інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Нагадаємо, що обов’язок ведення Державного реєстру було закріплено за податковою службою відповідно до норм  Закону України від 22 грудня 1994 року № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів» із змінами та доповненнями. В подальшому, обов’язок ведення реєстру  податковою службою, було прописано нормами Податкового кодексу України. Зокрема, п. 70.3 ст. 70 ПКУ визначено, що до інформаційної бази Державного реєстру включаються, такі дані про фізичних осіб: 

- джерела отримання доходів; 

- об’єкти оподаткування; 

- сума нарахованих та/або отриманих доходів; 

- сума нарахованих та/або сплачених податків; 

- інформація про податкову знижку та податкові пільги платника податків; 

- унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру, наданих у порядку інформаційної взаємодії відповідно до законодавства. 

При цьому, фізична особа – платник податків має право на одержання будь-яких відомостей про себе, що містяться у базі персональних даних Державного реєстру. Для цього, така особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу, подає документ, що посвідчує особу, та заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору за формою № 10ДР. Представник додає до Заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. Оригінали документів після прийняття Заяви за формою № 10ДР повертаються, копії залишаються у контролюючому органі та зберігаються разом із зазначеною Заявою.