Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості заповнення реквізитів “Призначення платежу”

опубліковано 21 березня 2024 о 08:36

Управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Вінницькій області для забезпечення проведення інформаційної кампанії роз’яcнювального характеру щодо самостійного погашення заборгованості по податках, порядку заповнення реквізитів "Призначення платежу" платіжних інструкцій, інформує:

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

При цьому, невиконання платниками податків своїх обов’язків щодо своєчасної та повної сплати податків та зборів, спричиняє виникнення податкового боргу.

Відповідно до положень  пп.14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, несплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу платник податків може отримати, скороставшись Електронним кабінетом.

Платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів і інших платежів у меню “Стан розрахунків з бюджетом” приватної частини інформаційно-комунікаційної системи “Електронний кабінет” (далі - Електронний кабінет).

При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема податковий борг.

Доступ до приватної частини Електронного кабінету надається онлайн з використанням кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, через Інтегровану систему електронної ідентифікації - id.gov.ua (MobiIeID nf BancID)/

Відповідно до статті 59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. 

Відносно платників податків, які допустили  податковий борг, контролюючими органами застосовуються заходи стягнення такого боргу, у тому числі такі, як опис майна у податкову заставу, стягнення коштів з банківських рахунків, продаж активів в рахунок погашення податкового боргу та  інші заходи.

Відповідно до норм п.95.2 ст. 95  стягнення коштів та продаж майна платника податків проводяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

З метою забезпечення можливості платників податків здійснити самостійне погашення  своїх зобов’язань зі сплати податків і зборів до бюджету, в тому числі й податкового боргу, звертаємо увагу на наступне.

 Законом України від 30 червня 2023 року №1591-IX «Про платіжні послуги» створено умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями І5О 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем.

У зв'язку з цим, Національний банк України з 1 квітня 2023 року впроваджує систему електронних платежів нового покоління CEП -  4.0, в якій забезпечено можливість здійснювати міжбанківські платіжні операції у режимі 24/7.

З метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту 1SO 20022 затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкці

Постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 року №163 «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг» визначено перелік обов'язкових реквізитів платіжної інструкції.

Під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску платники повинні дотримуватися наступних правил заповнення обов'язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника».

Платники податків заповнюють реквізит «Призначення платежу» за прикладами, наведеними у Порядку №148 (а саме, код виду сплати та додаткова інформація запису).

Слід зауважити, що питання дотримання платниками нормативних вимог щодо заповнення обов'язкових реквізитів платіжних інструкцій, у т.ч. структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», набуває особливої актуальності, оскільки Національним банком України у листі від 26.10.2023 №11-0008.79504 повідомлено, що 3 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг буде впроваджено використання платниками виключно структурованого формату такого реквізиту згідно з міжнародним стандартом ISO 20022.

Отже, платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису» .     

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплату, визначений Переліком кодів видів сплати, а саме:

Код виду сплати Назва коду виду сплати  
058 Проведення взаєморозрахунків з погашення податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій, пені) та/або розстрочених (відстрочених) сум грошових зобов’язань або податкового боргу  
117 Сплата коштів платником податків, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство  
136 Сплата грошових зобов’язань, визначених територіальними органами ДПС за результатами роботи підрозділів по роботі з податковим боргом  
140 Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/ грошових зобов’язань  
145 Сплата розстрочених (відстрочених) сум  

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

 Приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу»:

Напрям сплати Реквізит «Призначення платежу»
Код виду сплати Додаткова інформація запису 
1 Сплата податкового боргу з податку на прибуток 140 податковий борг з податку на прибуток
2 Погашення заборгованості з єдиного внеску 140 заборгованість з єдиного внеску

Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ.

У разі, якщо платником при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, що адмініструються ДПС, на бюджетні/небюджетні рахунки у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у Переліку кодів видів сплати, то вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання/єдиний внесок за кодом виду сплати 101.

Крім того нагадуємо, що інформація щодо реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевих бюджетів по Вінницькій області розміщено на субсайті «Головне управління ДПС у Вінницькій області» офіційного вебпорталу ДПС України «Рахунки для сплати платежів».