Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про необхідність сплати ЄСВ

опубліковано 26 березня 2024 о 08:33

Управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС  у Вінницькій області інформує, що працівниками відомства особлива увага приділяється питанню погашення платниками заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який формує дохідну частину Пенсійного фонду України. Адже своєчасна сплата нарахованих сум та якнайшвидше погашення заборгованості у разі її виникнення має бути пріоритетною для платників податків. Саме своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист. Як відомо, несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це не отримані пенсії, недофінансована медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Відтак, своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного громадянина України.

 Нагадуємо, що порядок адміністрування ЄСВ встановлено нормами Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (зі змінами). Крім того, наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015№ 449 затверджено Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Нормами названого Закону передбачено, що  ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. При цьому, у разі сплати сум заборгованості з ЄСВ необхідно враховувати, що за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі  20 відсотків своєчасно несплачених сум. Звертаємо увагу, що сума недоїмки з ЄСВ не підлягає списанню, навіть у процедурі санації відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи-підприємця, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону № 2464 несуть зобов’язання зі сплати ЄСВ.

Станом на 01.03.2024 заборгованість платників Вінниччини зі сплати єдиного соціального внеску становить 266,0 млн грн , в т.ч. юридичних осіб – 62,1 млн грн (23,3 відс.), фізичних осіб - 195,7 млн грн  (73,6 відс.), а заборгованість платників, що перебувають в процедура банкрутства становить 8,2 млн грн (3,1 відс.)