Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що є об'єктом оподаткування рентною платою за спеціальне водокористування згідно з п. 255.3 ст. 255 Кодексу та яка його  складова для підприємств, що надають послуги з централізованого водопостачання?

опубліковано 27 березня 2024 о 08:34

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до п. 255.3 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі (п. 255.3 ст. 255 Кодексу), тобто облікований обсяг фактично використаної (вилученої) води із водного об’єкта платником рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата).

Кодексом визначено вичерпний перелік виключень з об’єкта оподаткування рентною платою (п. 255.4 ст. 255 Кодексу).

Зокрема, п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 Кодексу звільнено від оподаткування частину об’єкта оподаткування рентною платою – обсяги води, що використані для забезпечення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

Водночас п. 255.4 ст. 255 Кодексу не передбачає звільнення від оподаткування рентною платою обсягів води, які у дозвільному документі включені до лімітів забору води як об’єкт оподаткування цією платою та із дотриманням вимог ліцензійних умов на провадження господарської діяльності із централізованого водопостачання, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 22 березня 2017 року № 307, та Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджених наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 5 липня 1995 року  № 30, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 липня 1995 року за № 231/767, використовуються платником рентної плати для забезпечення належних технологічних умов такого постачання, зокрема, шляхом поповнення обсягів води у системах водопостачання на обсяг їх втрат.

Таким чином, в умовах дії порядку, визначеного ст. 255 Кодексу, при визначенні податкових зобов’язань з рентної плати, об’єкт оподаткування рентною платою (фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі) поділяється на 3 складові частини, залежно від напрямків її використання (постачання), зокрема:

– обсяг води, що постачається водокористувачами населенню для задоволення його питних і санітарно-гігієнічних потреб;

– обсяг води, що постачається водокористувачами юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, у тому числі теплопостачальним організаціям, ОСББ, ЖБК тощо, незалежно від напрямків її використання (постачання) останніми;

– обсяг води, в частині обсягів води технологічних нормативів використання питної води, визначених відповідно до законодавства про питну воду, питне водопостачання та водовідведення.

Головне управління ДПС у Вінницькій області