Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З переліком джерел інформації для отримання котирувальних цін можна ознайомитись на вебпорталі ДПС

опубліковано 28 березня 2024 о 08:11

Відділ трансфертного ціноутворення ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що на офіційному вебпорталі ДПС України розміщено Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін (далі – Перелік джерел) в наступних розділах:  

Головна->Діяльність->Трансфертне ціноутворення та міжнародне оподаткування -> Трансфертне ціноутворення->Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін; 

Головна – >Переліки – >Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін (далі – Перелік джерел). 

Зазначений Перелік джерел є складовою механізму визначення дотримання принципу «витягнутої руки» по операціях з сировинними товарами, що визначений п. п. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та направлений на забезпечення виконання вимог щодо використання методу порівняльної неконтрольованої ціни. 

ПКУ визначає рекомендаційний характер та невиключність зазначеного Переліку джерел з метою забезпечення дотримання методології аналізу та визначення відповідності принципу «витягнутої руки» та не обмежує платника податків у виборі будь-якого з джерел, інформація якого про котирувальні ціни що використовуватимуться для порівняння відповідатимуть умовам зіставності визначеним п. п. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 ПКУ. 

Базовою вимогою, якою керувалася ДПС при формуванні Переліку джерел була наявність доступної методології формування джерелом даних та інформації про ціни та складові ціноутворення саме в рамках вимог до аналізу контрольованих операцій, а також наявність котирувальних цін щодо сировинних товарів, які експортуються/імпортуються українськими компаніями, доступність джерел для широкого кола платників податків. 

До Переліку увійшли інформаційно-аналітичні продукти п’яти міжнародних цінових агентств (компаній) - ARGUS MEDIA LTD, S&P GLOBAL PLATTS, REFINITIV HOLDINGS LTD, HIS MARKIT, FAST MARKETS, а також двох вітчизняних державних підприємств, які мають значний досвід роботи з інформацією (даними) щодо цін на товари та товарні групи, що, зокрема, мають суттєву частку в українському експорті, а саме - ДП «Укрпромзовнішекспертиза» та  ДП «Держзовнішінформ». 

Визначення, у відповідності до абзацу другого п. п. 39.3.3.4 п. п. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 ПКУ, Кабінетом Міністрів України (КМУ) Переліку сировинних товарів (постанова КМУ від 09 грудня 2020 року № 1221 «Про затвердження переліку сировинних товарів та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України України від 08 вересня 2016 року № 616») та оприлюднений ДПС Перелік джерел дозволяє забезпечити, починаючи з 2021 року, практичне застосування норм ПКУ щодо контрольованих операцій з сировинними товарами.