Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право ФОП, які є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

опубліковано 04 квітня 2024 о 08:26

Управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464), зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів), звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Згідно з п.п. 4 п. 2 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами та доповненнями (далі – Інструкція 449), зокрема, фізичні особи – підприємці (крім електронних резидентів (е-резидентів) звільняються від сплати за себе єдиного внеску за умови дотримання ними вимог, визначених частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464. 
Такі платники мають право на добровільне нарахування та сплату єдиного внеску у порядку, встановленому для фізичних осіб – підприємців підпунктами 1 та 2 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 449.
Враховуючи викладене, у фізичних осіб – підприємців (крім електронних резидентів (е-резидентів), які є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або особами з інвалідністю, відсутня необхідність укладати договори про добровільну сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.