Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вендингові апарати мають бути оснащеними РРО/ПРРО

опубліковано 15 квітня 2024 о 16:50

Працівники ГУ ДПС у Вінницькій області навіть в умовах дії воєнного стану забезпечують контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг шляхом проведення фактичних перевірок. Нагадаємо, що правові засади застосування РРО/ПРРО встановлені нормами Закону України  “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування  та послуг”.

 При проведенні аналізу діяльності платників податків податківці постійно виявляють факти порушень вимог законодавства, в частині ведення господарської діяльності суб’єктами господарювання, які використовують вендингові апарати (ГО самообслуговування). Нагадаємо, що автомат з продажу товарів (послуг) - в автоматичному режимі здійснює видачу (надання)  за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості. При цьому, ще з 2017 року Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій поповнився низкою моделей РРО (вбудованих електронних контрольно-касових реєстраторів) від різних виробників, для яких передбачено сферу застосування - використання в автоматах з продажу товарів(послуг).

Водночас, можливість інтеграції програмних реєстраторів розрахункових операцій та автоматів із штучного продажу товарів також можлива та була запропонована і реалізована на ринку України з 2021 року.

Головне управління ДПС у Вінницькій області наголошує суб’єктам господарювання на необхідності дотримання порядку проведення розрахунків та обов’язковій фіскалізації автоматів, за допомогою яких здійснюють продаж товарів (послуг).