Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи зобов’язані державні підприємства, що діють на основі державної власності та є платниками єдиного податку четвертої групи, сплачувати частину чистого прибутку (доходу) та подавати Розрахунок частини ЧП (доходу), дивідендів на державну частку?

опубліковано 05 липня 2024 о 08:30

Чи зобов’язані державні підприємства, що діють на основі державної власності та є платниками єдиного податку четвертої групи, сплачувати частину чистого прибутку (доходу) та подавати Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку?

ГУ ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно до п. 291.2 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1    ст. 297 Кодексу, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV Кодексу, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Не мають права обрати та перебувати на спрощеній системі оподаткування, а також не мають права підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи платники податку, щодо яких у порядку, встановленому Законом України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції», прийняті рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), протягом строку застосування таких санкцій.

Нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у п. 297.1 ст. 297 Кодексу, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені цим Кодексом (п. 297.2 ст. 297 Кодексу).

До платників єдиного податку четвертої групи належать сільськогосподарські товаровиробники, що є юридичними особами, незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Кодексу).

Відповідно до частини другої ст. 22 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV зі змінами та доповненнями (далі – ГКУ) суб’єктами господарювання державного сектора економіки є суб’єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відс. чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів.

Частиною першою ст. 63 ГКУ наведено види підприємств, що залежно від форм власності, передбачених законом, можуть діяти в Україні, зокрема, державне підприємство, що діє на основі державної власності.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні (частина третя ст. 63 ГКУ).

Державні унітарні підприємства діють як державні комерційні підприємства, державні некомерційні підприємства або казенні підприємства (частина дев’ята ст. 73 ГКУ).

Частиною третьою ст. 142 ГКУ передбачено, що порядок використання прибутку (доходу) суб’єкта господарювання визначає власник (власники) або уповноважений ним орган відповідно до законодавства та установчих документів. Порядок використання прибутку державних підприємств та господарських товариств, у статутних капіталах яких більше 50 відс. акцій (часток, паїв) належить державі, здійснюється відповідно до ст. 75 ГКУ.

Відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, зокрема, регулюється ст. 11 прим. 1 Закону України від 21 вересня 2006 року № 185-V «Про управління об’єктами державної власності» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 185).

Частиною першою ст. 11 прим. 1 Закону № 185 встановлено, що державні унітарні підприємства (крім, зокрема, державних некомерційних підприємств, державних комерційних підприємств та казенних підприємств, які відповідно до ст. 1 Закону України від 26 листопада 2015 року № 848-VІІІ «Про наукову і науково-технічну діяльність» належать до наукових установ, а також науково-технологічних комплексів, заснованих на державній власності) та їх об’єднання зобов’язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до Державного бюджету України у розмірі не менше 30 відс. у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з частиною третьою ст. 11 прим. 1 Закону № 185 державні унітарні підприємства та їх об’єднання, визначені Законом № 185, подають до податкового органу Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (далі – Розрахунок) в порядку та строки, встановлені Кодексом.

Положеннями ГКУ, Кодексу, Закону № 185, не передбачено особливостей щодо сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету платниками єдиного податку, у тому числі платниками єдиного податку четвертої групи.    

Отже, державні  комерційні підприємства, їх об’єднання та казенні підприємства, які є платниками єдиного податку четвертої групи зобов’язані сплачувати до державного бюджету частину чистого прибутку (доходу) та подавати Розрахунок до контролюючих органів в загальному порядку.

Водночас звертаємо увагу, що відповідно до п. 297.4 ст. 297 Кодексу дивіденди, що виплачуються платниками єдиного податку четвертої (юридичними особами) власникам корпоративних прав (засновникам таких платників єдиного податку), оподатковуються за правилами, встановленими розділами II і IV Кодексу.