Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості здійснення експорту окремих видів товарів

опубліковано 10 липня 2024 о 08:34

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Законом України від 9 травня 2024 року № 3706-IX внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану. Документом підрозділ 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 97, яким встановлено, що тимчасово, на період дії режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 192 Закону № 959-XII, оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. Підпунктами 97.1,97.2 пункту 97 підрозділу 2 розділу XX ПКУ передбачено, що платник ПДВ з метою вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів зобов'язаний за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних до дня подання митної декларації для митного оформлення таких товарів. Таким чином, в одній податковій накладній не може бути відображено два та більше видів товарів. Вивезення відповідних товарів за межі митної території України у митному режимі експорту після складення податкової накладної не вважатиметься окремою оподатковуваною операцією у розумінні підпункту «г» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ. Реєстрація складеної за операціями з експорту окремих видів товарів податкової накладної в ЄРПН може бути зупинена відповідно до пункту 201.16 статті 201 розділу V ПКУ. 

У такій податковій накладній може бути зазначено тільки один товар за одним кодом згідно з УКТЗЕД а одиниці виміру товарів зазначаються у кілограмах. Крім того, Законом України № 3706-ІХ пункт 201.1 статті 201розділу VПКУ доповнено підпунктами «к» I «л», згідно з яким у разі вивезення товарів за межі митної території України в податковій накладній має бути вказано: 

дата та номер митної декларації (крім податкових накладних, складених на операції з вивезення окремих видів товарів в період дії режиму експортного забезпечення); 

дата та номер договору(контракту)на вивезення окремих видів товарів за межі митної території України. У податковій накладній, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт. 

Податкова накладна, складена з порушенням таких вимог, не приймається до реєстрації в ЄPПH. До дати запровадження режиму експортного забезпечення на підставі відповідного рішення Кабінету Міністрів України оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів (в тому числі здійснених після 01.07.2024) складання податкових накладних за такими операціями та їх відображення в декларації з ПДВ здійснюється в загальному порядку.