Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До якого контролюючого органу подається податкова декларація з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води): за місцем податкової реєстрації чи за місцезнаходженням водного об‘єкту?

опубліковано 23 вересня 2024 о 08:33

Головне управління ДПС у Вінницькій області повідомляє, що відповідно (п. 1.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за N 1562/20300) – платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, за місцем проживання осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) визначено, що податкова звітність з рентної плати подається за місцем податкової реєстрації (п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 Кодексу). 

З метою проведення податкового контролю, платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку), що визначено п. 63.3. ст. 63 Кодексу.

Тому припис п.п. 257.3.4 п. 257.3 ст. 257 Кодексу в частині подання податкової звітності з Рентної плати необхідно застосовувати з урахуванням п. 63.3 ст. 63 Кодексу, а саме за неосновним місцем обліку – місцезнаходженням водних об’єктів або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність з використанням обсягів води, отриманих шляхом забору з таких водних об’єктів.