Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» для декларантів

, опубліковано 13 квітня 2021 о 11:20

Добігає завершення Деклараційна кампанія. Тож, щоб максимально роз’яснити норми законодавства щодо процедури декларування громадянами своїх доходів, в ГУ ДПС у Вінницькій області проводяться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником управління податків і зборів з фізичних осіб на тему «Декларування доходів громадян - 2021». В ході чергового сеансу платники отримали відповідь на питання хто має обов’язок декларувати доходи, за якою ставкою оподатковуються доходи нерезидента, отримані у вигляді спадщини та ін. Зокрема:

Питання:  Якщо я знаходжусь у тривалому відрядженні, то як можна подати декларацію?

Відповідь: Декларацію до податкової служби можна подати в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями.

Питання: Чи необхідно декларувати суму анульованого кредиту в іноземній валюті, що отримувалася на придбання єдиного житла (іпотечний кредит)?

Відповідь: Відповідно до п.п. 165.1.59 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, прощена (анульована) кредитором у порядку, передбаченому законом щодо реструктуризації зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити), і відповідно, не підлягає декларуванню.

Питання: Чи потрібно декларувати дохід  отриманий за здавання  крові?

Відповідь: Сума отримана платником податку за здавання ним крові, грудного молока та інших видів донорства, яка виплачується з бюджету чи бюджетною установою, не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та, відповідно, не підлягає декларуванню.

Питання: Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

Відповідь: Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки. Право на податкову знижку надається лише за умови отримання заробітної плати та утримання і перерахування до бюджету належних сум податків і зборів.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»