Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Северинівці обговорили взаємодію з територіальними громадами з наповнення місцевих бюджетів

, опубліковано 21 травня 2021 о 10:05

Начальник Жмеринського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Вінницькій області області Оксана Кузевич провела зустріч з головою Северинівської ОТГ Василем Малярчуком. Під час зустрічі йшлося, зокрема, про вагоме джерело наповнення місцевих бюджетів – податок на доходи фізичних осіб.

Представник податкової служби нагадала, що надходження цього податку залежить від розміру заробітної плати та звернула увагу на проведенні аналізу обсягу сплати податку на доходи фізичних осіб від суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території громади та контроль за надходженнями такого податку за місцем здійснення діяльності, а не за місцем реєстрації. При цьому Оксана Кузевич зауважила, що суттєвим резервом бюджету громади залишається добровільне щорічне декларування доходів громадян, громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 га, та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції, а також фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати.

Також у ході спілкування було наголошено, що ОТГ у межах своїх повноважень  мають приймати рішення про встановлення місцевих податків та зборів, а також податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень (п.12.3. ст.12 Кодексу).

Так, рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів на 2022 рік має бути офіційно оприлюднене відповідним органом місцевого самоврядування до 25 липня 2021 року. В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (пп.12.3.4. п.12.3 ст.12 ПКУ).

Також орган місцевого самоврядування повинен надіслати до Головного управління ДПС у Вінницькій області інформацію про ставки та пільги по податках у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня 2021 року, формою встановленою Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1330 «Про затвердження Порядку та форми надання контролюючим органам в електронному вигляді інформацію щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів», про що всі громади було повідомлено.

Наприкінці зустрічі учасники домовились про подальшу співпрацю та систематичний обмін інформацією задля плідної роботи, збільшення надходжень до бюджету та, відповідно, розвитку громади.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»