Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання податкової амністії обговорили з громадянами під час зустрічі у Томашпільській ДПІ

, опубліковано 06 вересня 2021 о 16:25

Нещодавно начальник Томашпільської ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області Сергій Кісь провів зустріч з громадянами щодо новацій податкового законодавства в частині одноразового добровільного декларування.  

Сергій Кісь сказав, що підписаний Закон України від 15.06. 2021 №1539-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету” дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, розкрити свої справжні доходи і задекларувати активи з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року, уникнувши при цьому покарання. Платники зможуть один раз подати добровільну декларацію із зазначенням активів, щодо яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. Роз’яснив, що фізичні особи, які отримували заробітну плату, накопичували певний капітал, купували та продавали нерухомість, і все це робила зі своїх задекларованих доходів, в такому випадку вони декларацію не подають. Громадяни, які вели підприємницьку діяльність, заробили певні кошти, але не декларували їх у повному обсязі, то якщо сума цих накопичених активів менша, ніж 400 тисяч гривень готівкою, ці кошти не декларуються. У кого сума отриманих коштів перевищує 400 тисяч гривень, то в майбутньому він може зіткнутися з проблемами фінансового моніторингу, які будуть блокувати йому його транзакцію у зв’язку з відсутністю підтвердження законності надходження цих коштів. Тому якраз таким категоріям громадян варто скористатися податковою амністією.

Визначено також перелік осіб, які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням, а саме: декларантами не можуть бути особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування;

декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади);

декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

На завершення зустрічі учасники заходу мали можливість задати питання та отримати на них кваліфіковані відповіді. Також було досягнуто домовленостей про взаємодію в інформаційному просторі для подальшого інформування населення про можливість скористатись новим сервісом.