Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Крижопільська ДПІ: що потрібно, щоб зареєструвати ПРРО

опубліковано 23 лютого 2022 о 15:58

У Крижопільській ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області повідомляють, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган. 

В ході консультації роз’яснено, що під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС автоматично формується та присвоюється фіскальний номер. Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації. Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Фахівці Крижопільської ДПІ зазначили, що для отримання інформації щодо застосування ПРРО, використання яких значно спрощує процес реєстрації розрахункових операцій, необхідно використовувати матеріали банеру «Програмні РРО», що розміщений за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Також у банері наявні покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО

Наприкінці консультації платникам були вручені буклети та пам’ятки з питань запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування та основних аспектів застосування РРО/ПРРО.

Також було наголошено, що програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет.

Реєстрація відбувається на підставі заяви за формою № 1-ПРРО, яка подається виключно в електронній формі.

Реєстрація ПРРО здійснюється фіскальним сервером ДПС після автоматичної обробки заяви, шляхом внесення даних до Реєстру ПРРО.

Під час реєстрації ПРРО кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС автоматично формується та присвоюється фіскальний номер, який не змінюється у разі перереєстрації ПРРО і зберігається до моменту скасування реєстрації ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскальним сервером ДПС фіскального номера ПРРО.

Основний режим роботи, встановлений для ПРРО – це режим онлайн обміну з фіскальним сервером. При цьому у разі відсутності зв’язку з фіскальним сервером ПРРО може працювати в режимі офлайн. Для цього йому під час реєстрації надається діапазон фіскальних номерів, що присвоюються фіскальним чекам засобами ПРРО.

Подання заяви 1-ПРРО з відповідною позначкою про зміни (крім перереєстрації) ПРРО здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП), найменування господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Перереєстрація ПРРО здійснюється у разі зміни даних господарської одиниці, таких як: адреси господарської одиниці, КОАТУУ та ідентифікатора об’єкта оподаткування де використовується ПРРО. Перереєстрація здійснюється на підставі заяви з відповідною позначкою.

Скасування реєстрації ПРРО проводиться також автоматично на підставі заяви з позначкою «Скасування реєстрації» шляхом виключення з реєстру ПРРО.

Скасування реєстрації ПРРО проводиться автоматично у разі:

державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП;

закриття господарської одиниці на підставі повідомлення № 20-ОПП, яке подав суб’єкт господарювання;

наявності судового рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання як банкрута;

наявності даних про ФОП як про померлого;

зняття суб’єкта господарювання з обліку у інших випадках, передбачених Кодексом та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Обмін даними між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі із застосуванням електронних підписів або печаток.

Для застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО, суб’єкту господарювання необхідно подати повідомлення про ідентифікатори ключів касирів чи печатки суб’єкта господарювання.

Крижопільська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області