Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства – платникам податків

опубліковано 22 липня 2022 о 17:28

Під час чергового  спілкування начальника Вінницької ДПІ Ольги Шагінян з платниками податків - відвідувачами Центру обслуговування платників мова йшла про новації податкового законодавства та роботу бізнесу під час воєнного стану. Зокрема,   про особливості оподаткування та подання звітності, особливості податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску у період дії воєнного стану.

Акцентувалась увага на відновленні для платників податкових зобов’язань, передбачених Законом України № 2260 та нових термінах подання декларацій та сплати податків і зборів визначені в них. Наголошувалося, що сумлінне виконання податкових зобов’язань громадян перед державою зараз важливо як ніколи, адже вчасно сплачені податки - це не лише забезпечення економічної підтримки громади та гарантія соціальних виплат, а й вагома складова для пришвидшення перемоги над ворогом.

Також, начальник Вінницької ДПІ  нагадала про обов’язок підприємців, які здійснюють продаж товарів за готівкові кошти застосовувати реєстратори розрахункових операцій. При цьому додала, що сучасні технології дозволяють платникам не витрачати кошти на придбання РРО, а скористатись безкоштовним програмним продуктом, який технологічно повністю заміняє традиційний касовий апарат.

Також, в  ході зустрічі Ольга Шагінян повідомила, що до 1 вересня 2022 року громадяни мають змогу легалізувати свої статки, при придбанні яких податки не сплачувались. Для цього необхідно подати одноразову декларацію в електронному вигляді і сплатити одноразовий збір від суми задекларованих активів. Звернула увагу, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян, які мають право на таке декларування.

А в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!» нагадала про обов’язковість легалізації найманої праці, про забезпечення соціальних гарантій для працівників, у тому числі за рахунок виплати заробітної плати в розмірі не менше мінімального та підвищення рівня заробітної плати працівникам.  Адже незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів, сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно і до ненадходження до бюджету таких потрібних для країни коштів.

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області