Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову знижку інформували гайсинчан

опубліковано 23 листопада 2022 о 11:49

Гайсинська ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області повідомляє громадян, що Податковим кодексом України передбачена можливість повернення частини коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Відповідно до пп.166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України до податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю - вихователькою

 Тобто, фізична особа, яка має право скористатися податковою знижкою, повинна надати податкового органу разом із декларацією про майновий стан і доходи наступні документи:

  1. Паспорт.
  2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  3. Довідка про заробітну плату.
  4. Копія договору з навчальним закладом.
  5. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за оплату навчання.
  6. Документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини; якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб).
  7. Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшену з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України, крім випадку, визначеного підпунктом 166.4.4 цього пункту.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Гайсинська ДПІ