Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час тренінгу відвідувачів Вінницької ДПІ інформували про нюанси подання повідомлення за формою № 20-ОПП

опубліковано 30 листопада 2022 о 12:17

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області повідомляє, що днями з відвідувачами Центру обслуговування платників  Вінницької ДПІ проведено тренінг з суб’єктами господарювання щодо подання в електронному вигляді Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП).

Начальник Вінницької ДПІ Ольга Шагінян зазначила, що Повідомлення за формою № 20-ОПП подається суб’єктами господарювання юридичними і фізичними особами, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття таких об’єктів до контролюючого органу за основним  місцем обліку платника податків.

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України.

Об’єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку.

Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у Повідомленні за ф. № 20-ОПП.

Відлік 10-денного строку починається з дати отримання платником права на об’єкт оподаткування або його зміну (на підставі правовстановлюючих документів або документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування).

При цьому, під час першого подання форми 20-ОПП необхідно зазначити всі об’єкти оподаткування, а у разі наступного її подання треба вказати лише новий об’єкт оподаткування або об’єкт оподаткування, щодо якого відбувається хоча б одна зміна.

Також зверталася увага, що повідомлення за формою № 20-ОПП в електронному вигляді мають змогу подати  ті платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб

 Наголошувалося, що встановлено особливий порядок подання форми в ситуації, коли майно передається суб’єкту господарювання  на зберігання. Зокрема, суб’єкт господарювання який передає майно у формі №20-ОПП інформацію про однотипне майно або майно яке має однотипне призначення подає в узагальненому вигляді (наприклад: обладнання для торгового місця – лоток, прилавок, холодильник, столи, стільці зазначається як «Торговельне місце»). В графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення №20-ОПП проставляється ознака «3 тимчасово не експлуатується». Після повернення такого майна суб’єкт господарювання надає інформацію про зміни відомостей про об’єкт оподаткування. Особа, яка приймає майно на зберігання у повідомленні № 20-ОПП подає інформацію про місце, призначене для зберігання майна (наприклад: склад, ангар, сховище).

 За неподання інформації Податковим кодексом України передбачено застосування штрафу: на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 1020 гривень.

За ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, – передбачено накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, – 2040 гривень.

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області