Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тульчинська ДПІ: про добровільну участь у системі пенсійного страхування

опубліковано 22 березня 2023 о 15:32

Днями в Тульчинській ДПІ відбулася зустріч з платниками податків, де основною темою була добровільна участь у системі пенсійного страхування. Зокрема, платники дізналися, щоб отримати пенсію – необхідний стаж. Щоб був стаж – необхідно сплачувати внески. Якщо ж ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. 

Це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку. 

Щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 гривні.  

Також можна докупити страховий стаж, якого не вистачає для призначення пенсії. В 2023 році мінімальний внесок за 1 місяць страхового стажу за умови одноразової сплати за певний період становить 2 948 грн (це 2 розміри мінімального ЄСВ).

 

Тульчинська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області.