Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Шаргородська ДПІ: про податкову знижку

опубліковано 23 березня 2023 о 10:43

Однією з найчастіших причин звернення  платників податків до ЦОП Шаргородської ДПІ є питання  про податкову знижку,зокрема знижку на навчання. Працівники ЦОП надають вичерпну консультацію та допомагають у заповненні декларації.  

То що ж таке податкова знижка? Здобувач освіти, який навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. Це передбачається підпунктом 166.3.3. статті 166 Податкового кодексу України.

     Простіше кажучи, податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. Витрати мають підтверджуватися платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, що ідентифікують продавця послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги .

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата (підпункт 166.4.2. статті 166 Податкового кодексу України). Тобто отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи. Приватний підприємець отримати податкову знижку не може. Це визначено, зокрема, й підпунктом 14.1.170. статті 14 Податкового кодексу України). Така знижка надається виключно фізичній особі, яка має ідентифікаційний код та фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття ідентифікаційного номера, але офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (підпункт 166.4.1. статті 166  ПКУ).  Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року, тобто календарного року.   Для цього необхідно включно до 31 грудня наступного за звітним податкового року подати річну декларацію. 

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт  166.4.3. статті 166ПКУ).  Тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання за 2022 рік, включно до 31 грудня 2023 року платник має подати декларацію за витрати за 2022 рік, й держава компенсує  частину витрат.  

  Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

· декларація про майновий стан і доходи;

· копія паспорта особи, яка подає декларацію;

· копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;

· копія паспорта/ свідоцтва про народження здобувача освіти;

· довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;

· копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;

· довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;

· довідка про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування;

· копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;

·  копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

  Сума, що має бути повернута платнику податку як знижка на навчання, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому державному або комерційному банку,    протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (підпункт 179.8. статті 179 Податкового кодексу України).