Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча  лінія» про  сплату майнових податків у Вінницькій ДПІ

опубліковано 19 травня 2023 о 16:08

Цього разу на питання  громадян  щодо сплати  податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  відповідала заступник начальника Вінницького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок  управління  податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Вінницькій області  Аліна Сас. 

Так, найбільше дозвонювачів цікавили такі питання: хто є платником  податку на нерухоме майно,  об’єкти, що   підлягають і  не підлягають оподаткуванню, які пільги надаються  платникам податку, який порядок повідомлення  платника про суми нарахованого  податку, що підлягають сплаті  та  механізм  розрахунку в конкретних випадках. 

При цьому, посадовець пояснювала, що ставка податку встановлюється  рішенням органу місцевого самоврядування залежно від місця розташування  та типів  об’єктів нерухомості, але не більше 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати  на 1 січня  звітного року  за 1  кв.м.   Також,  органам місцевого самоврядування надано право встановлювати додаткові пільги  по податку на нерухоме майно. 

 На питання щодо не отримання податкового повідомлення-рішення  про сплату податку зазначалося, що ППР направляється за місцем реєстрації особи. У разі зміни місця реєстрації громадянин має повідомити про це податкову службу заявою ф № 5ДР для внесення змін в ЄДРФО. 

 Також, наголошувалося, що фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Аліна Сас нагадала, що  платник має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;  розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки  та нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і направляєьтся нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє ППР вважається скасовується.

 Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області