Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про тренінг із отримання електронного цифрового підпису

опубліковано 25 травня 2023 о 15:53

Ямпільська ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області інформує, що фахівці місцевого центру обслуговування платників провели тренінг з платниками податків. Темою практичного навчання цього разу стало питання як отримати електронний цифровий підпис. 

Податківці звернули увагу, що  за допомогою запроваджених ДПС України податкових сервісів можна оперативно в електронній формі спілкуватися з податковими органами, а саме: відправляти звітність, заяви, повідомлення, контролювати стан розрахунків з бюджетом, тим самим не допускати виникнення заборгованості, отримувати необхідні витяги, довідки тощо.  Для цього платнику необхідно отримати електронний цифровий підпис (сертифікат кваліфікованого електронного підпису) у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (надавачі електронних довірчих послуг).     

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) — це вид електронного підпису, який дає змогу здійснити ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис. 

Кваліфікований електронний підпис — це удосконалений електронний підпис, що забезпечує найвищий рівень захисту і довіри до електронної ідентифікації. КЕП має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис. 

Електронний цифровий підпис використовується для аутентифікації електронних документів. В якості реквізиту електронного документа ЕЦП дуже затребуваний. Він не тільки підписує його, підтверджуючи цілісність, але і допомагає визначити, чи були внесені зміни в документ після його підписання. 

Сучасні технології криптографії дозволяють створити електронні підписи з високим ступенем захисту,  отже, підробити документ з електронним підписом в рази складніше, ніж звичайний. 

З питань безкоштовного отримання ключа електронного цифрового підпису з метою подання звітності в електронному вигляді, платники мають можливість звернутися до Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (КНЕДП ДПС), за адресою:  м. Вінниця, вул. Василенка, 21 

Отримати КЕП онлайн можна у національному сервісі Дія. Зробити це просто, але для отримання такого підпису вам необхідно мати в «Дії» ID-картку або закордонний біометричний паспорт. 

Електронні підписи, отримані через банківські системи, мають ті самі можливості і той самий захист, що й оформлені через держпослуги.  

Фахівці податкової   звертають  увагу присутнім на максимальне використання електронних сервісів ДПС.  

Сучасні ІТ-технології та розвиток онлайн-сервісів надають платникам можливість обирати найбільш зручний формат свого спілкування з державними органами,економити свій час та не звертатися безпосередньо до податкової служби за одержанням адміністративних та сервісних послуг. 

Ямпільська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області