Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тиврівська ДПІ ГУ ДПУ у області: За мобілізованими громадянами не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності ФОП

опубліковано 15 вересня 2023 о 10:30

Тиврівська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій  області звертає  увагу суб’єктів господарювання на те, що  відповідно до ч. 3 ст. 39 закону «Про військовий обов’язок і військову службу», за мобілізованими громадянами не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності ФОП. Тобто закривати ФОП не потрібно, це питання можна вирішити на власний розсуд. Окремо у зазначеній статті прописано, що у разі непровадження підприємницької діяльності нарахування податків і зборів мобілізованим ФОП не здійснюється. Водночас у законодавстві окремо не визначено, чи можуть мобілізовані ФОП займатися підприємницькою діяльністю.

Як пояснюють у Гельсінській спілці з прав людини, відповідно до закону «Про запобігання корупції», заборона на зайняття іншою оплачуваною діяльністю поширюється на військових посадових осіб ЗСУ та інших військових формувань.

Закон «Про військовий обов’язок і військову службу» військовими посадовими особами називає військовослужбовців, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством.

Тобто мобілізовані ФОП можуть у вільний від служби час займатися підприємницькою діяльністю, якщо не є військовими посадовими особами. Щоправда переліку таких посад у законі не наводиться.