Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформаційна та роз’яснювальна робота щодо річного декларування у Вінницькій ДПІ

опубліковано 19 лютого 2024 о 14:17

У період подання річної звітності, фахівці Вінницької ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області забезпечують якісний сервіс та консультаційну допомогу кожному платнику податків з питань декларування доходів громадян та суб’єктів господарювання за минулий рік та заповнення і подання річної податкової  звітності, зокрема, декларації про майновий стан і доходи.

Під час зустрічей з платниками податків начальник Вінницької ДПІ Ольга Шагінян нагадує терміни звітування. Так, платники єдиного податку ІІІ групи – мали відзвітуватися до 10 лютого, платники і та ІІ групи ЄП  ще мають час до 1 березня, а  ФОП загальної системи оподаткування – до 1 травня 2024 року. Громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року та  сплатити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно до 1 серпня,  а претенденти на податкову знижку можуть подати декларацію про майновий стан і доходи до кінця року. 

 Крім того, посадовець звертає увагу необхідності застосування фізичними особами підприємцями II-IV груп ЄП РРО або ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку та інформує, що відновлено застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО або ПРРО.

Також Ольга Шагінян наголошує на можливості використання електронних сервісів ДПС – Електронний кабінет та застосунок «Моя податкова», за допомогою яких можна в режимі реального часу провести звірку по платежах до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету тощо. За допомогою цих сервісів можна подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок, переглянути особисту інформацію-реєстраційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом. 

 А фахівцями Вінницької ДПІ в Центрі обслуговування платників щоденно, окрім надання консультації щодо видів доходів, що підлягають декларуванню, та права на податкову знижку, проводяться тренінги та індивідуальна допомога платникам податків, які звернулися до податкової інспекції для подання звітності в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету. Роз’яснюють суб’єктам господарювання нюанси заповнення річної звітності і додатків до неї та навчають декларантів-громадян користуватися сервісом «Передзаповнення декларації про майновий стан і доходи», що дає змогу практично автоматичному заповненню звітності на підставі даних з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку про нараховані (виплачені) доходи та нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір та здійснення перевірки декларації з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань у разі необхідності.