Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вінницька ДПІ : Телефонна «гаряча лінія» для суб’єктів господарювання

опубліковано 12 квітня 2024 о 12:32

Черговий сеанс «гарячої» телефонної лінії за участі начальника  Вінницької ДПІ  ГУ ДПС у Вінницькій області Ольги Шагінян був присвячений питанням декларування  минулорічних доходів, в тому числі, фізичними особами підприємцями, що здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування та самозайнятими особами.  

 Зокрема,  посадовець звертала увагу, що ці категорії декларантів подають  декларацію про майновий стан і доходи один раз на рік до 1 травня наступного року. Нагадувала, що при звітуванні за результатами звітного 2023 року необхідно подати додатки Ф2 та ЄСВ1.  При цьому, у річній податковій декларації суб’єкти господарювання  зобов'язані відобразити разом з доходами від підприємницької діяльності також інші доходи з джерелом їх походження з України та іноземні доходи, якщо такі є.     

А якщо підприємці є власниками, орендарями, користувачами, на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, які здійснюють виробництво власної сільгосппродукції, подають ще додаток МПЗ. Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання здійснюється відповідно до п. 177.14 ст. 177 та ст. 38 прим.1 розділу I Податкового Кодексу України.

 Також,  податківець наголошувала, на можливості  подання декларації  про майновий стан і доходи в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету  або мобільний застосунок «Моя податкова».  При цьому, скориставшись цими сервісами можна в режимі реального часу провести звірку щодо платежів до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету.

Користуючись нагодою, Ольга Шагінян нагадувала  суб’єктам господарювання  про необхідність застосувати РРО/ПРРО у разі здійснення розрахунків з покупцями за готівку, про відновлення застосування штрафних санкцій за порушення законодавства щодо застосування РРО/ПРРО та легалізацію найманої праці. 

Кожному платнику, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.