Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тиврівській ДПІ розповіли про адміністрування екологічного податку

опубліковано 12 квітня 2024 о 12:32

Тиврівська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу суб’єктів господарювання на те,  що відповідно до пп. 14.1.57 ПКУ екологічний податок - загальнодержавний обов'язковий платіж, що справляють з фактичних обсягів:

· викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення ;

· скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

· розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання) 

· фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками , фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року .

Платниками екоподатку визначено суб'єкти господарювання, які на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюють викиди, (в т.ч. викиди двоокису вуглецю), скиди, розміщення, утворення та тимчасове зберігання (п. 240.1 ПКУ).

У ПКУ передбачено: якщо платник Податку з початку року не планує здійснювати викиди, скиди, розміщення, утворення протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення Податку (п. 250.9 ПКУ).

Податкові зобов'язання з податку за викиди двоокису виникають у суб'єктів господарювання, у яких сукупний річний обсяг викидів двоокису перевищує 500 тонн (п. 240.7 ПКУ).

При цьому податкові зобов'язання з податку за скиди за період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно обчислюють за ставкою в розмірі 90 % ставки, зазначеної в п.245.1 і п. 245.2 ПКУ (п. 37 підрозд. 5 Перехідних положень ПКУ).

Розподіл часток коштів від екологічного податку у 2024 році до загального фонду держбюджету за скиди, викиди та розміщення збережено на рівні 45% та 55 % до спецфонду місцевих бюджетів.

Податок за утворення та тимчасове зберігання радіоактивних відходів зараховується до спецфонду держбюджету у повному обсязі в частині сум зобов'язань, які нараховані на обсяги радіоактивних відходів та які тимчасово зберігаються понад встановлений особливими умовами ліцензії строк.

Платники зобов'язані декларувати податкові зобов'язання з екологічного податку  дотримуючись норм п. 250.2 ПКУ, а саме:

· 40-денний період подання квартальної звітності;

· 10-денний період виконання зобов'язань після завершення граничного строку подання звітності.

Декларації подаються за:

· викиди, викиди двоокису, скиди та розміщення до підрозділу контролюючого органу за місцем розміщення стаціонарних джерел викидів, викидів двоокису, скидів, та спеціально відведених для цього місць чи об'єктів розміщення;

· утворення, тимчасове зберігання - за місцем перебування платника на податковому обліку у контролюючих органах.