Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

 Вінницька ДПІ : про терміни обрання спрощеної системи оподаткування

опубліковано 07 червня 2024 о 15:46

Вінницька ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує платникам податків, що відповідно до  п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.
Для  обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, новостворені фізичні особи – підприємці мають подати заяву  до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, та вважатимуться платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
Новостворені суб’єкти господарювання, які бажають обрати третю групу ЄП яка не передбачає сплату податку на додану вартість,  мають подати заяву щодо обрання спрощеної системи протягом 10 днів з дня державної реєстрації , та вважатимуться платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
Діючі суб’єкти господарювання, які є платниками інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Отже, для переходу на спрощену систему з загальної системи  оподаткування або переходу платника на іншу групу ЄП  з ІІІ кварталу 2024 року  суб’єкти господарювання   подають заяву  не пізніше 14 червня. 

При цьому, для відмови  від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання   подає заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 10 днів до початку нового календарного кварталу.

Вінницька ДПІ рекомендує платникам податків користуватися електронним сервісом ДПС  України «Електронний кабінет» та листуватися з податковю в електронному вигляді. 

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.