Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Погребищенської ДПІ роз’яснюють про застосування  ФОПами РРО/ПРРО

опубліковано 14 жовтня 2024 о 11:10

ФОП 1 група – не застосовують, ФОП 2-4 групи – застосовують не залежно від обсягу доходу за умови здійснення розрахункових операцій. З 01 січня 2022 року ФОП – 1 група – облік товарних запасів не веде. ФОП – 2-4 групи облік товарних запасів ведуть лише:

- платники ПДВ;

- реалізатори ризикової групи товарів (побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби). 

РРО/ПРРО застосовується при розрахунках: готівкою, через POS-термінал із застосуванням ЕПЗ, через ПТКС не банківської установи (готівка та ЕПЗ), у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24, Монобанки, Ощад 24/7. 

РРО/ПРРО не застосовується при розрахунках: перерахування коштів з рахунку СГ (із використанням реквізитів розрахункового рахунку), перерахування коштів через касу банку, через ПТКС банку (готівка та ЕПЗ). 

Підприємці платники єдиного податку, що проводять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків: роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також торгівля підакцизними товарами, дистанцівної торгівлі, зокрема, торгівлі через інтернет, прийняття рішень сільськими радами та радами ОТГ про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО. 

Перевагами використання РРО є: підключення до РРО вагів, вести облік товарів, формування звітності за будь який період, сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних, фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції, фіксація форми оплати, підрахунок будь-яких податків та знижок.