Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про дотримання суб’єктами господарювання граничних сум розрахунків готівкою

, опубліковано 06 грудня 2022 о 14:00

Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Вінницькій області інформує, що ДПС України, з метою виконання функцій визначених законом, та в межах компетенції, на постійні основі проводить аналіз фінансово-господарських операцій суб`єктів господарювання, які здійснюють діяльність з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі ПРРО).

Так, в ході здійснення податкового контролю, здійснено аналіз даних розрахункових операцій, проведених у серпні-вересні 2022 року, в частині дотримання суб`єктами господарювання граничних сум розрахунків готівкою.

Згідно даних СОД РРО встановлено, що 77 суб`єктів господарювання Вінницької області, при здійсненні 264 розрахункових операцій в готівкові формі перевищували граничну суму розрахунків готівкою.  

Слід зазначити що Національний банк України постановою Правління від 29.12.2017 року № 148 “Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” встановив зокрема п.7, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Нагадаємо, що платежі на суму, що перевищує 50000 гривень, проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки;

2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Платежі на суму, яка перевищує 50000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Відтак, ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів, встановлена відповідальність ст.16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення в розмірі від 1700 грн. до 3400 грн. За повторне порушення, вчинене протягом року, штраф накладається у розмірі від 8500 грн. до 17000 грн.