Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За результатами перевірки Товариство "А" має сплатити до бюджету понад пів мільйона гривень

, опубліковано 09 січня 2023 о 15:59

Відповідно до пп.191.1.2. п.191.1 ст.191, пп.20.1.4 п.20.1 ст.20, пп.75.1.2 п.75.1 ст.75, пп.78.1.8 п.78.1 ст.78, п.82.2 ст.82, п.200.11 ст.200 Податкового кодексу України фахівцями управління податкового аудиту проведена позапланова виїзна документальна перевірка Товариства «А» щодо дотримання вимог податкового законодавства при декларуванні від’ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Перевіркою встановлено, що Товариством «А» віднесено до складу податкового кредиту з ПДВ за рахунок нереальних операцій з учасниками тіньового сектору економіки з придбання сільськогосподарської продукції.

Проведеним аналізом ланцюга постачання сільськогосподарської продукції встановлено відсутність придбання та/або виробництва товару, що свідчить про фактичну відсутність реальності здійснення господарських операцій. Про це свідчать підтверджені доказами доводи податкового органу, зокрема про наявність таких обставин: неможливість реального здійснення платником податків зазначених операцій з урахуванням часу, місця знаходження майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або послуг, нездійснення особою, яка значиться виробником товару, підприємницької діяльності; відсутність необхідних умов для досягнення результатів відповідної підприємницької, економічної діяльності у зв'язку з відсутністю управлінського або технічного персоналу, основних засобів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів.

Як наслідок, від вказаних “взаємовідносин” Товариства «А» з учасниками тіньового сектору економіки державним бюджетом недоотримано податків на суму 512,4 тис. грн.

Принагідно фахівці управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області нагадують, що 27.05.2022 року набув чинності Закон України від 12 травня 2022 №2260-1Х “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час воєнного, надзвичайного стану”.

Вказаним законодавчим актом внесено зміни до пункту 69.2 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі - Кодекс), а саме: «69.2 Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

а) камеральних перевірок;

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платниками валютного законодавства в часині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;

в) фактичних перевірок».