Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Жмеринці вивчали фінансову підтримку фермерів, через механізм доплати на користь застрахованих осіб, та податкову амністію

, опубліковано 23 вересня 2021 о 10:24

У Головному управлінні ДПС у Вінницькій області відбулась зустріч начальника Жмеринського відділу Оксани Кузевич з представником бізнесу, на якій разом розглянули особливості застосування механізму доплати на користь застрахованих осіб – членів/голів сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нагадаємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. № 565 затверджено Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Цим документом передбачено, що для отримання сімейним фермерським господарством додаткової фінансової підтримки голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідні заяви встановленої форми, від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства. Винятком є члени/голови сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання додаткової фінансової підтримки.

Посадовець також наголосила, що до заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства. Право ж на отримання додаткової фінансової підтримки виникає у заявника з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

Варто мати на увазі, що контролюючий орган розглядає заяви впродовж трьох робочих днів. У разі відмови – повідомляє про це голову сімейного фермерського господарства. Також розглянули випадки, коли контролюючий орган має право відмовити у задоволенні заяви. Зокрема, сімейне фермерське господарство не зареєстроване платниками єдиного податку четвертої групи, або ж члени/голова такого господарства мають заборгованість із сплати єдиного внеску, або ж взагалі не перебувають на обліку як платники єдиного внеску в реєстрі страхувальників.

Окремим питанням зустрічі стала тема одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами активів.

Зокрема Оксана Кузевич повідомила учасників зустрічі про те, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування (далі – Декларування) – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори та/або які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Вона зауважила, що Декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з Декларування. Розмір збору самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, відображається ним в Декларації та сплачуться або за вибором платника трьома рівними частками (протягом 30 календарних днів з дати подання декларації, до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року).

Щодо Декларації, то вона подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі.