Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про оподаткування та одноразове декларування - майбутнім підприємцям

, опубліковано 24 вересня 2021 о 13:28

Лекцію від вінницьких податківців на тему «Оподаткування підприємницької діяльності» в рамках загального курсу «Як організувати власну справу» прослухали майбутні підприємці, що зібралися у конференц-залі міського Центру зайнятості.

Під час заняття  розглядалися  питання  реєстрації суб’єкта господарювання, вибору системи оподаткування, порядку звітування та сплати податків, закриття підприємницької діяльності. Акцентувалася увага на тонкощах і нюансах загальної та спрощеної систем оподаткування, в тому числі, можливостях проведення діяльності в рамках різних груп єдиного податку та порядку сплати єдиного соціального внеску.

Крім того, особливу увагу приділили порядку оформлення найманих працівників та оподаткуванню їх заробітної плати, питанням дотримання законодавства про працю.

Окремо розглядалося питання правильності проведення готівкових розрахунків на  різних системах оподаткування, застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО та можливостях електронних сервісів ДПС, особливо Електронного кабінету платника.

Також,  присутніх ознайомили з питаннями виконання громадянських обов’язків перед державою, зокрема,  порядком сплати   майнових податків, проведенням кампанії декларування доходів громадян та початком кампанії одноразового  добровільного декларування. Зокрема, їм нагадали, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування (далі – Декларування) – це   особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори та/або які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року. Декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з Декларування. Розмір збору самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, відображається ним в Декларації та сплачуться або за вибором платника трьома рівними частками (протягом 30 календарних днів з дати подання декларації, до 1 листопада 2023 року та до 1 листопада 2024 року). Декларація подається безпосередньо декларантом до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, в електронній формі.

Проведення таких заходів має на меті надання базових знань з оподаткування майбутнім платникам податків, і як наслідок – започаткування та проведення підприємницької діяльності –  правильно  і без помилок.