Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам Жмеринщини роз’яснили питання реєстрації та застосування РРО/ПРРО

опубліковано 11 січня 2022 о 16:06

Начальник Жмеринської ДПІ Людмила Ступак та старший державний інспектор відповідальний за надання консультацій з питань провели зустріч з платниками податків, під час якої надано роз’яснення з наступних питань

Насамперед присутніх ФОП ознайомили з покроковою відеоінструкцією “Як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса”. Їм повідомили, що надання iнформацiї платникам та громадянам щодо необхiдностi надання до податкових органiв вiдомостей про змiну даних (ПІБ, адреси та ін.), якi вносяться до облiкової картки платника податкiв, або повiдомлення (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйНi переконання вiдмовляються вiд прийняття реестрацiйного номера облiкової картки платника податкiв i мають вiдмiтку у паспортi) протягом мiсяця з дня виникнення таких змiн шляхом подання заяви за формою № 5ДР або заяви за формою № 5ДРП

Наступним було питання, чи зобов’язані СГ застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку?

Їм відповіли, що у разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі за продані товари через установи банків.
 РРО та/або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами - підприємцями), які не застосовують РРО та/або ПРРО відповідно до Податкового кодексу України.

Ще одне питання звучало наступним чином – чи можуть ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села?

Так, при здійсненні роздрібної торгівлі на території села товарами (крім підакцизних товарів) фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку другої – четвертої груп дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО (далі – ПРРО) з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.
Водночас, ця норма не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:
     - така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
     - такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
     - сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО.
     У разі перевищення річного обсягу розрахункових операцій з продажу – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів), застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Жмеринська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області