Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

 Про нюанси надання адмінпослуг під час «гарячої» телефонної лінії у Вінницькій ДПІ 

опубліковано 19 квітня 2024 о 15:46

На питання  платників щодо податкового обліку та надання послуг під час сеансу «гарячої» телефонної лінії  відповідала  заступник начальника відділу податкових сервісів Вінницької ДПІ Василина Мізяківська.    

Посадовець відповідала на питання внесення змін в облікові дані громадян, взяття на облік у контролюючому органі новостворених суб’єктів господарювання, необхідності подання та порядку заповнення  повідомлення про об’єкти оподаткування за ф.№ 20-ОПП та  інші. 

Так, наголошувала, що при зміні адреси реєстрації, фізичні особи зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних протягом місяця з дня виникнення  шляхом подання Заяви за формою № 5ДР. Фізичні особи подають заяву особисто або через представника до Державної податкової інспекції за своєю податковою адресою, а у разі зміни місця проживання - до ДПІ за новим місцем проживання. Громадяни, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якої ДПІ.

 Звертала увагу суб’єктів  господарювання на обов’язок повідомляти податкові органи про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкту оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

За неподання  або несвоєчасне подання  Повідомлення передбачена відповідальність.

Щодо видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків платників поінформовано, що видача такої довідки за конкретний період  можлива не раніше 50 днів після закінчення такого періоду та подання податкової звітності податковим агентом, А видача довідки про доходи СПД – після подання звітності таким підприємцем. 

Василина Мізяківська наголошувала на можливості подання заяв та повідомлень швидко та без відвідування ДПІ в електронній формі - через Електронний кабінет платника за  наявності кваліфікованого електронного підпису 

Також всю наявну інформацію про платника податків (облікові дані, інформацію про об’єкти оподаткування, доходи, наявність боргу або переплат,  подану податкову звітність,  тощо) можна перевірити  в приватній частині Електронного кабінету платника податків  або через мобільний застосунок «Моя податкова». 

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного законодавства.