Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Гайсинській ДПІ відбулась зустріч з питань декларування доходів громадян

опубліковано 19 квітня 2024 о 16:50

Працівники Гайсинської ДПІ Головного управління ДПС у Вінницькій області під час зустрічі з платниками на тему декларування доходів надали роз’яснення - чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи  при отримані спадщини.

Платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб та військового збору шляхом подання до податкового органу  податкової декларації про майновий стан і доходи, при отриманні:

- окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (пп. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Податкового кодексу України);

- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України) - спадщина, подарунки, доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених Кодексом, тощо;  

-  іноземних доходів (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України) - доходи отримані з джерел за межами України.

Водночас, п. 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України визначені випадки, в яких обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо, зокрема, такий платник податку отримував доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу.

Декларація про майновий стан і доходи за звітний податковий період - 2023 рік подається до 01 травня  2024 року.

Граничний термін сплати сум податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, розрахованих в поданій податковій декларації - 31 липня 2024 року.

Гайсинська ДПІ ГУ ДПС у Вінницькій області